عدم پرداخت مهریه در قانون چه حکمی دارد؟
0
با توجه به این نکته که «مهریه از نظر قانون عندالمطالبه و دین ممتاز است»، شاید برای هر دو طرف دعوای این سوال پیش بیاید که چگونه این مساله با عدم پرداخت مهریه و اعسار و تقسیط مواجه میشود و چرا قانون درباره چنین دین مهم و حساسی اقدام به پذیرش قسط میکند؟ بـرای ایـن سوال میتوان دلایل حقوقی فراوانی را ذکر کرد، اما شاید دلیل سادهاش این باشد که اگر قرار بــر رعــایــت مــاده 2 قـانـون اجـرای محکومیتهای مالی که به موجب آن مردان ناتوان در پرداخت مهریه به زنــدان مــیافـتـنـد بـاشـد، احـتـمـالا زندانهای کشور به جای پذیرش اراذل و اوباش، دزدان، افراد مخل امنیت اجتماعی و… باید میزبان مردانی باشد که همسران آنها مطالبه مهریه کردهاند اما چون قانون کارهای مهمتری هم دارد، در صورت اثبات این مساله که مرد توان پرداخت مهریه به صورت یکجا را ندارد، مبلغ مهریه به شکل اقساط از او دریافت میشود.
مشاوره حقوقی آنلاین در بنیاد وکلا loading=
زندانی بودن مرد در اغلب موارد نه تنها کمکی به حل مشکل زن نمیکند بلکه مشکلات دیگری را نیز برای هر دو طرف به وجود میآورد. به این ترتیب قانون با در نظر گرفتن شرایط خاصی این امکان را فراهم کرده که قاضی با رسیدگی به وضعیت مالی مرد و با اثبات ناتوانی او در پرداخت مهریه به صورت یکجا اعسار او را بپذیرد و حکم به تقسیط مهریه بدهد.
اعسار از پرداخت مهریه حکمی موقتی است
البته باید دقت کنید این حکم به صورت موقت صادر میشود و در انتهای تمام احکام مربوط به مهریه این مساله قید میشود که اگر زن بتواند بعدها اموالی از مرد به دست بیاورد، میتواند نسبت به وصول طلب خود از آنها اقدام کند. معنی این جمله هم این است که مثلا اگر مرد محکوم به پرداخت مهریه 500 سکهای خود به شکل اقساط شد، تا پیش از پایان پرداخت این اقساط هر زمانی که زن بتواند اموالی را مبنی بر توانایی مرد برای پرداخت مابقی مهریه به دادگاه معرفی کند، این اموال توقیف و به دلیل «دین ممتاز» بودن مهریه، مهریه از آن کسر میشود.
به همین سبب بسیاری از مردانی که در چنین شرایطی حکم اعسار و تقسیط بابت مهریه دریافت میکنند، امکان خرید خانه، داشتن حساب سرمایه گذاری بانکی، خرید خودرو و… را ندارند و زن میتواند با معرفی این اموال مهریه خود را مطالبه کند. معمولا مردان پیش از صدور حکم اعسار و تقسیط و تا زمان بسته شدن پرونده اجرای احکام معمولا یا همه اموال خود را به نام اطرافیان مـیکـنند یا معاملات خود را مخفی میکنند. اما برخی از زنان نیز در این فرصت، با مراجعه به ثبت و استعلام، از خرید یا فروش اموال همسر خود مطلع میشوند و شکایتی تحت عنوان «فرار از دیــن» را مـطــرح مــیکـنـنــد کـه در شمارههای آینده به آن خواهیم پرداخت. البته چنین مواردی بسیار اندک است و خیلی کم پیش میآید طرفین برای مدت طولانی زن و شوهر باشند و مهریه هم به زن پرداخت شود.